Nekateri od njih so na grških otokih ujeti že dve leti. In evropski voditelji vztrajate, da dogovor s Turčijo deluje? Da vam bo po zahodno-balkanski uspelo zapreti tudi osrednjo sredozemsko pot?

Namesto da bi vzporedno s financiranjem in urjenjem libijske obalne straže pospešeno iskali tudi varne in pravne poti za ljudi, ki so upravičeni do mednarodne zaščite, vso pozornost namenjate temu, kako migrantom preprečiti pot v Evropo, premalo ali nič pa radikalni reformi evropskega azilnega sistema.

V parlamentu smo prejšnji teden sprejeli dober predlog, po katerem breme ne bo več le na državi vstopa. Strinjali smo se, da je nujen stalni in avtomatski mehanizem premeščanja, v katerem bodo sodelovale vse države članice. Ta dogovor zdaj pričakujemo od evropskih vlad.

Zaradi nedelujoče evropske azilne politike imamo notranji nadzor meja v vrsti schengenskih držav. Maja letos je komisar Avramopoulos dejal, da bodo lahko Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška le še enkrat podaljšale notranje kontrole, da bo to zadnjič.

Pol leta kasneje Avstrija ohranja notranji nadzor na meji s Slovenijo, za kar ni absolutno nobenega razloga. To potrjujejo Številke. Enako Nemčija. Ni potrebe!

Zato vaši zaključki, spoštovani predsedstvo, da ste zavezani Schengenu, niso iskreni! Žal mi je, da je tako. In ne čudim se, da zato prav na račun proti migrantske retorike na volitvah uspevajo skrajni desničarji, migranti pa medtem še vedno umirajo.

Iz svojih toplih sedežev to morda težje opazite, a pred vrati je nova zima!"