"Makedonija je v prelomnem trenutku, ko lahko izkoristi okno priložnosti za širitev Evropske unije na Zahodni Balkan. Pogum in vizija makedonske vlade pod vodstvom socialdemokrata Zorana Zaeva po letih nazadovanja in politične negotovosti končno vlivata upanje, da bo država napredovala. Ob iskanju rešitve spora o imenu z Grčijo, kjer vidimo jasne pozitivne premike, in uspešnem uresničevanju reform s področja pravosodja, ima Makedonija pomembno priložnost, da v letošnjem letu dobi datum za odprtje pristopnih pogajanj,” je ob obisku povedala Fajonova.

Čutiti je, da je država zadihala. In to priložnost moramo izkoristiti, ji dati podporo. Pomembno je, da sta v procesu približevanja Uniji vlada in opozicija čimbolj poenoteni, da je sodelovanje konstruktivno. Ključno je, da država, ki je bila v zadnjem desetletju ujetnica političnih interesov ene stranke, na novo oblikuje politično kulturo in medstrankarski dialog za skupne državne projekte. Tu ima mojo polno podporo znotraj Evropskega parlamenta pa tudi v okviru stranke evropskih socialistov. Čestitam Skopju za iskrene napore in energijo. Verjamem, da bo strategija o širitvi, ki jo bo Evropska komisija predstavila prihodnji torek, Makedoniji dala še dodaten zagon,” je dodala.

Poslanka se je med obiskom S&D delegacije v Skopje med drugimi srečala s predsednikom vlade Zoranom Zaevom, z zunanjim ministrom Nikolo Dimitrovom, vodjo EU delegacije v Skopju Samuelom Žbogarjem, s posebno tožilko Katico Janevo ter z vodji albanske stranke DUI Alijo Ahmetijem in opozicijske VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim. V pogovoru s predstavniki nevladnih organizacij se je seznanila tudi z vključenostjo civilnega sektorja v proces približevanja Makedonije EU.