»Pomembno je, da se pogovarjamo in opozarjamo na krepitev miru z vključevanjem žensk, saj imamo ženske pravico sodelovati v procesih in odločitvah, povezanih z mirnim reševanjem konfliktov. Poročilo fundacije »Pravica, ne darilo« odlično povzema, zakaj je ženska mirovna strategija nujno potrebna, zakaj moramo spodbujati ženske pri oblikovanju koalicij in zakaj je nujno ozaveščanje o možnostih krepitve miru,« je povedala Tanja Fajon. 

Varnostni svet ZN je prvo resolucijo o ženskah, miru in varnosti sprejel že pred dvajsetimi leti, a rezultati sodelovanja so še vedno zelo slabi. »Ni politične volje za uresničitev resolucije, 18 držav EU še vedni ni sprejelo nacionalnega akcijskega načrta. Resolucija se preveč osredotoča zgolj na varnost, več pozornosti moramo namenjati opolnomočenju žensk v mednarodnih konfliktih,« je poudarila poslanka. 

 »Glas žensk mora biti slišan. Imamo veliko skupnih izzivov. Že pridobljene pravice niso samoumevne, tudi v EU se slabša položaj žensk. Na socialnih omrežjih se naglo širijo seksizem, šovinizem in sovražni govor. Tudi sama sem v politiki tarča nedopustnih, lažnivih in sovražnih napadov. Naša odgovornost je, da ravnamo in ukrepamo z zgledom doma, v regiji in po svetu,« je še dejala Tanja Fajon.