Odstranjena je še zadnja ovira do hrvaškega polnopravnega članstva in položen temeljni kamen boljšim skupnim odnosom obeh držav v prihodnosti. Če stopimo skupaj, lahko Evropo naredimo boljšo,'' je ob današnji ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe k EU v Državnem zboru dejala evropska poslanka in podpredsednica medparlamentarnega odbora EU-Hrvaška Tanja Fajon (S&D/SD).

Kljub temu da bo treba počakati na končanje ratifikacij v parlamentih preostalih članic EU, je hrvaška vlada izpolnila vse pogoje za vstop v Evropsko unijo. Pri tem je seveda pomembno tudi zadnje poročilo Evropske komisije, ki Hrvaško ocenjuje kot popolnoma pripravljeno za vstop v povezavo.

''Vstop Hrvaške je uspeh širitvene politike in jasen dokaz njene verodostojnosti: ko država kandidatka izpolni merila in zaveze, je nagrajena. To, kar proslavljamo danes, je le začetek konca pristopnega procesa, hkrati pa bo 1. julij še ena prelomnica, ki odpira novo poglavje v zgodovini države. To bo nov začetek v smislu prevzemanja odgovornosti članstva in nadaljevanje trdega dela reform, začrtanih v desetletju pristopnih pogajanj. Upam in verjamem, da bosta današnji dan in 1. julij veter v jadra in jasna spodbuda tudi za ostale države v regiji na njihovi poti približevanja v EU,'' je zaključila Fajonova.