ki vsako leto združi evropske in ameriške politike, gospodarstvenike, akademike, strokovnjake in predstavnike civilne družbe, in ki se ga je udelžeila tudi Tanja Fajon. 

Čezatlantski teden je priložnost za izmenjavo pogledov in iskanje rešitev za skupne izzive na obeh straneh Atlantika. Pogovori so v času, ko se dogajajo velike globalne spremembe in ko se vsi spopadamo z nevarno populistično in skrajno desno retoriko, še posebej pomembni. S kolegi smo se srečali z več predstavniki ameriškega kongresa in senata, med drugim s senatorjem demokratom Bernijem Sandersom. Ta nas je vnovič posebej navdihnil z ambiciozno agendo za mlade, povabili pa smo ga tudi v Bruselj,“, je po obisku v ZDA povedala evropska poslanka Tanja Fajon.

Evropski poslanci Socialistov in Demokratov so pogovore opravili tudi v ameriškem State Departmentu, na Mednarodnem monetarnem skladu, s predstavniki Sindikatov, Tanja Fajon pa je ločeno sodelovala tudi na okrogli mizi o lažnih novicah in sovražnem govoru.

„Kolege, stroko in novinarje z obeh strani morja sem pozvala, da se skupaj borimo proti širjenju lažnih novic na spletu in sovražnega govora ter za svobodo govora in medijev. Cenzura ni pravi odgovor, pravi odgovor je okolje, ki zagotavlja profesionalno in odgovorno novinarstvo, nujno je tudi medijsko opismenjevanje mladih in sodelovanje z družabnimi mediji, kot so Facebook, Google, da s svojih strani odstranjajo lažne in nezakonite vsebine,“ je dejala Fajonova.

V pogovorih z ameriško stranjo so evropski poslanci veliko pozornosti namenili tudi ohranjanju miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in pomoči regiji pri izvajanju evropskih reform, Tanja Fajon pa je priložnost izkoristila tudi za predstavitev stališč Slovenije glede arbitražne odločitve o meji med Slovenijo in Hrvaško.