"Od Avramopoulosa smo zahtevali jasna zagotovila, da bo evropska migracijska in azilna politika temeljila na resnični solidarnosti in da bo storil vse za končanje tragedije v sredozemskem morju. Evropa ne sme postati trdnjava. To vodi v nevarno izolacijo in veseli me, da se kandidat iz Grčije, ki je med najbolj prizadetimi državami, zaveda pomena zagotavljanja temeljnih pravic svobode in dostojanstva vsakega begunca in priseljenca. Upam, da ne bo šlo le za prazne besede, ampak da bo kot prvi komisar za migracije obljube tudi udejanjil. Kot tudi napovedi o ustvarjanju boljših pogojev za na tisoče priseljencev, ki skušajo na evropskih tleh najti zaposlitev in preživetje", je dejala evropska poslanka Tanja Fajon, podpredsednica Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Kandidatu za komisarja je postavila tudi konkretno vprašanje v zvezi s spornim uvajanjem svežnja o "pametnih mejah oziroma najsodobnejše tehnologije avtomatiziranega mejnega nadzora, ki bi sicer olajšal prehod mej državljanom tretjih držav. Zagotovil je, da bo ponovno preučil vrtoglave stroške in skrbi glede varstva osebnih podatkov.

"Brez večjih presenečenj se je končalo tudi zaslišanje kandidata iz Avstrije. Napoved Hahna o obisku držav Zahodnega Balkana takoj po imenovanju na komisarski položaj je spodbudno sporočilo državam v regiji, da bo širitvi namenil veliko pozornost. Verjamem, da ima dobre namene glede pomoči zahodno balkanskim državam, saj je kot uspeh označil, da bi bile te države kmalu po koncu njegovega mandata, torej čez pet let, pripravljene za vstop v EU.“

Poslanka Fajonova je kandidata za komisarja vprašala o tem, kakšna bo njegova strategija v nadaljevanju dialoga med Srbijo in Kosovom, posebej v luči trenutne krize pri sestavljanju vlade v Prištini in nerešenem vprašanju statusa, kot tudi ali bo iz omenjenega dialoga črpal navdih za pomoč pri reševanju blokade v približevanju BiH EU in v pogajanjih s političnimi strankami po jesenskih volitvah pri spremembah ustave.

"Želela bi, da bi od kandidata slišali bolj konkretne odgovore in zaveze. Skrbi me, da bo nemočen pri spodbujanju in kreiranju orodij za pomoč regiji, saj sta za to potrebna politična volja evropskih prestolnic in jasna vizija nove komisije," je še dejala Tanja Fajon, ki bo v novem mandatu EU poročevalka v senci za Socialiste in demokrate o napredku Srbije.