"Albanija je izgubila veliko dragocenega časa in mora kreniti naprej. Močno upam, da se bo v državi končno ustavilo verbalno nasilje in da bodo vse strani uspele nadaljevati politični dialog, ki je pomemben za napredek države na  poti v EU. Mladi zaslužijo evropsko prihodnost. Albanija ima izjemen potencial in je pomembna za krepitev regionalnega sodelovanja," je dejala članica delegacije evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

Parlamentarci obeh strani so po treh neuspelih poskusih in politični blokadi v državi danes v Tirani vendarle sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili upanje, da bo država dosegla napredek v izpolnjevanju 12 prednostnih nalog, ki jih je za približevanje države EU začrtala Evropska komisija. Posebej so pozdravili napredek v albanskem parlamentu, kjer se je začelo skupno delo o volilni reformi,  kot pomembne pa poudarili še reformo pravosodnega sistema ter boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji.

“Omenjene reforme so nujne in sprejem skupne izjave je dokaz, da je v državi zavladalo novo politično ozračje. Odprava vizumov za albanske državljane ne sme biti zadnja pozitivna novica. Vesela sem, da Albanija ni med državami, ki bi z lažnimi prosilci azilov v EU povzročala skrbi. To je še toliko bolj pomembno, ker med evropskimi voditelji zaradi ekonomske in finančne krize nadaljnja širitev EU ni več na vrhu evropske agende. Današnji podpis pristopne pogodbe s Hrvaško je sicer pomembno sporočilo Zahodnemu Balkanu, da se širitev nadaljuje, in lepo je bilo videti izraze zadovoljstva na obrazih hrvaških prijateljev,” je dejala Fajonova, a obenem izrazila razočaranje, da evropskim voditeljem ni uspelo zbrati dovolj političnega poguma, da bi spodbudne novice poslali tudi drugim državam v regiji. “Srbija, Črna gora, Makedonija in Kosovo bodo žal, kot kaže, morale počakati,” je povedala Fajonova.

Delegacija se je v Albaniji srečala tudi s predsednikom države Topijem, predsednico parlamenta Topalijevo, vodjo socialistov Ramo in nekaterimi ministri. Zanimivo je bilo srečanje s študenti političnih znanosti, ki so navdušili s svojo odprtostjo, željo po napredku in sodelovanju, hkrati pa bili kritični do svojih vladajočih elit, ki so jih  označili kot nekonstruktivne.

Sicer pa so v Tirani sinoči slovesno otvorili projekt “Očistimo Albanijo v enem dnevu - Let's do it”, katerega pokroviteljica je  - po izboru okoljske NVO Green line Albania s partnerji - prav Tanja Fajon. Projekt je podprlo tudi slovensko veleposlaništvo v Tirani.