Na polovici mandata si vodenje institucije predata voditelja dveh najmočenjših političnih skupin na evropskih volitvah. Zdajšnji predsednik Jerzy Buzek iz Evropske ljudske stranke bo mesto po pričakovanju tako predal voditelju Socialistov in Demokratov, Martinu Schulzu iz Nemčije. Poleg Schulza se za predsedniško mesto sicer potegujeta še Diana Wallis iz vrst Liberalcevin konzervativec in reformist Nirj Deva. Poslanci bodo v torek volili tudi 14 novih podpredsednikov in kvestorje. Opravili pa bodo še kar nekaj menjav v vodstvih parlamentarnih odborov.

 Znovim letom se je zamenjala tudi predsedujoča država članica Evropske unije. Po Poljski je vodenje 27-erici prevzela Danska. Program predsedovanja in prednostne naloge bo v sredo dopoldne predstavila premierka Helle Thorning-Schmidt. Največ pozornosti bo država namenila ukrepom za reševanje gospodarske in finančne krize ter pogajanjem za sklenitev mednarodnega sporazuma o fiskalnem paktu. Danci se bodo prednostno ukvarjali še z energetsko učinkovitostjo ter rabo inrazvojem zelenih virov energije in si med drugim prizadevali tudi za začetek pogajanj s Črno Goro ter dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Srbiji.

Zaskrbljujoče so tudi razmere na Madžarskem, natančneje nova ustava, ki jo je madžarska vlada sprejela pod vodstvom premiera Viktorja Orbana. O kritikah na račun nezagotovljene neodvisnosti centralne banke, sodstva in svobode medijev bodo poslanci razpravljali vsredo s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Sreda bo resnično vrhunec prvega letošnjega zasedanja, saj bodo poslancita dan sprejemali tudi resolucijo o  ustanovitvi unije za fiskalno stabilnost, v kateri naj bi poudarili nujnost rasti in solidarnosti kot ključnih elementov novega sistema gospodarskega upravljanja v EU. Resolucija poudarja pomen uveljavljenih postopkov evropskega prava za dosego sporazuma in potrebo po večji moči nacionalnih parlamentov pri oblikovanju novega sistema gospodarskega upravljanja.

Evropski parlament bo glasoval tudi o predlogu direktive za izboljšanje zbiranja i nrecikliranja elektronskih in električnih odpadkov in ukrepih za zmanjšanje izgub hrane v Evropski uniji. Na dnevnem redu pa je med drugim tudi razprava o predlogu, ki določa strožje preverjanje biocidov in uvajanje hitrejših in jasnejših postopke odobritve za proizvajalce.


Spremljajte plenarno zasedanje v živo!