"Zdrave prehranjevalne navade in zavedanje pomena lokalno pridelane hrane je treba otrokom predstavljati od malih nog. Zlasti v Sloveniji, kjer nam je dostopna kakovostna, lokalno pridelana hrana, to ne bi smel biti problem," je ob dnevu slovenske hrane povedala poslanka.

Poslanka Fajonova je kasneje sodelovala na regionalnem forumu z naslovom Slovenija in Hrvaška skupaj v EU - priložnost in izzivi, ki ga je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani. Na dinamičnem dogodku, ki je pritegnil tako govorce kot tudi občinstvo z obeh strani slovensko-hrvaške meje, je beseda tekla o težavah, s katerimi se soočajo mladi brez službe, in o priložnostih, ki jih prinašata vstop Hrvaške v EU in sodelovanje med regijama. Tanja Fajon in njen hrvaški kolega Davor Ivo Stier sta predstavila stanje brezposelnosti mladih v Sloveniji in na Hrvaškem ter ukrepe, ki jih uvaja program Jamstvo za mlade. "S 1. julijem 2013 in vstopom Hrvaške v EU so se mladim Hrvatom in Slovencem ponudile nove priložnosti tako glede evropskih spodbud kot tudi čezmejnega sodelovanja. Pri prijavljanju projektov in črpanju evropskih sredstev, kar je lahko zapleten in administrativno zahteven proces, lahko Slovenija deli svoje izkušnje s sosedo Hrvaško, ki se s tem šele spoznava. Ne gre pozabiti tudi na dejstvo, da je Hrvaška stopila na skupni evropski trg, ki bo omogočil nove zaposlitvene priložnosti hrvaškim državljanom, verjetno pa se bodo v bodoče tudi Slovenci zaposlovali na Hrvaškem. Zato sta zagon gospodarstva in spodbujanje majhnih in srednjih podjetij, kar bo ustvarilo nova delovna mesta, ključnega pomena za dolgoročno rešitev vedno večjega problema brezposelnosti mladih," je opozorila poslanka.

Zaposlitvene priložnosti in karierna pot so bile tudi tema pogovora s študenti Univerze v Ljubljani. Na povabilo kariernega centra Univerze je poslanka Tanja Fajon v predavalnici Fakultete za upravo nagovorila študente in predstavila priložnosti za zaposlitev in opravljanje pripravništev v okviru evropskih institucij. S študenti je delila tudi zgodbo o lastni karierni poti in nasvete glede iskanja službe, posebej pa je poudarila pomen motivacije in znanja jezikov.