"Gre za temeljito preizkušnjo. Socialisti in demokrati bomo pri kandidatih preverjali predvsem strokovno usposobljenost za področja, ki jih bodo zasedli v novi komisiji, njihovo delovanje v skladu z vrednotami in načeli Evropske unije ter moralno držo, saj gre za vodilne osebe, ki morajo biti vredne zaupanja.

Glede na izkušnje bomo tudi v tokratnih zaslišanjih ostri, kritični in načelni, obenem pa verodostojni. Potrebujemo komisijo, ki bo izpolnila obljube in zaveze za gospodarsko rast in delovna mesta v Evropi. To je ključno za razvoj in napredek naših držav, za varnost in blagostanje Evropejcev," je pred začetkom zaslišanj dejala Tanja Fajon.

"V politični skupini smo se na zaslišanja temeljito pripravili. Opravili smo vrsto posvetovanj v parlamentarnih odborih in se osredotočili na zaveze, ki so ključne za zagotavljanje socialne in pravične Evrope v prihodnjem obdobju. Ne bomo dovolili, da bo nova komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja nadaljevala politiko njegovega konzervativnega predhodnika, ki je mnoge države in ljudi pripeljala na rob obupa in revščine. Vsakega kandidata bomo presojali na podlagi jasnih kriterijev in zelo mogoče je, da bo moral Juncker v primeru neustreznosti zamenjati področje ali zahtevati zamenjavo posameznika, saj bo v nasprotnem primeru ogrožena njegova celotna ekipa."

Evropska poslanka Tanja Fajon bo kot podpredsednica Socialistov in demokratov, druge najmočnejše politične skupine v Evropskem parlamentu, posebej pristojna za oceno kandidatov za komisarje iz Nemčije, Grčije in z Madžarske.

Zaslišanja lahko v živo spremljate na: http://www.elections2014.eu/sl/new-commission/hearings