Evropa se sooča s številnimi izzivi - družbenimi, političnimi, gospodarskimi, tudi komunikacijskimi. In vsem tem izzivom so neizogiben spremljevalec postali socialni mediji. Njihova uporaba je v velikem porastu, kar 75 odstotkov te rasti pa pripada uporabnikom v razvitem svetu. Na svetu je 5 milijard mobilnih telefonov in 2 milijardi internetnih povezav. Odlična mreža za informacije in komunikacije, tudi nepreverjene, seveda. Samo Facebook ima več kot 600 milijonov aktivnih uporabnikov in 100 milijard zadetkov dnevno!

Socialne medije uporabljajo tudi evropske institucije, saj jim  - kot dodatek tradicionalnim medijem - pomagajo pri povezovanju z  državljani. "Osnovna prednost novih medijev je hitrost - seveda včasih tudi na račun kakovosti in vsebine," je dejala poslanka. "V odločevalski proces se lahko poveže veliko ljudi, ki imajo neposreden dostop do poslancev. Kljub temu pa je državljanski doprinos omejen zgolj na tiste, ki te medije uporabljajo."

O dilemi, ali so socialni mediji "krivec" sodobnih revolucij (predvsem v arabskem svetu), pa je poslanka povedala, da so socialni mediji v teh revolucijah resda odigrali svojo vlogo,vendar pa tehnologija ni vzrok za revolucije. "Tehnologija lahko pospeši izražanje nezadovoljstva množic, vendar je za vse spremembe še vedno kriv samo en dejavnik: človek," je zaključila poslanka.