Pariz, Bruselj, Berlin, Ankara... evropske prestolnice, ki so jih v zadnjem poldrugem letu pretresli brutalni teroristični napadi. Mesta, v katerih je decembrski božično-novoletni utrip zaznamovala tudi poostrena varnost.

Ljubljana je v minulem letu živela v polnem sijaju kot evropska zelena prestolnica, kot mesto prijazno do ljudi in kot turistična destinacija, vse bolj privlačna za številne tuje goste. Kar je potrdil tudi rekordni obisk okoli 1,3 milijona turistov. Ljubljančani in Slovenci smo upravičeno ponosni, saj je naša prestolnica razpoznavna tudi kot mesto, v katerem se počutimo varni in kot mesto odprtih ljudi. Turizem bogati raznolikost kultur in jezikov, krepi medsebojno povezovanje in odpira vrata številnim novim poslovnim priložnostim.

Svet globalizacije, v katerem živimo, in izzivov 21. stoletja, kot so boj proti terorizmu, nezakonitemu priseljevanju, energetski in podnebni odvisnosti, davčnim utajam in za pravično porazdelitev bogastva prinaša številne izzive. Z njimi se moramo spopadati skupaj. Evropsko sodelovanje moramo okrepiti, kot moramo okrepiti tudi sodelovanje evropskih mest z izmenjavo dobrih praks, ki bodo ohranile prijazno, varno in dostojno življenje vseh prebivalcev Ljubljane.

Ni odveč, da se spomnimo na rek: “Deluj lokalno, misli globalno.« Pomagajmo v prizadevanjih za napredno in moderno prestolnico, ki bo še naprej v ponos vsem Slovencem, kamor se bomo radi vračali in ki bo privabljala tuje goste ne le zaradi občutka varnosti, ampak zaradi raznolike ponudbe in življenja v njej.

Ljubljana je moje, je vaše mesto.

Z letom 2017 smo vstopili v Plečnikovo leto. Svetovno znani arhitekt, ki je živel in ustvarjal v našem mestu, je Ljubljani pustil neizbrisen pečat in prepoznavnost. Med letom se bo zvrstila vrsta dejavnosti in brez skromnosti si lahko ponovno obetamo turistično uspešno leto.