Ta ponedeljek so poslanci Evropskega parlamenta že drugič ta mesec na poti v Strasbourg. Vsa pričakovanja tokratnega zasedanja so usmerjena v sredo, ko bodo glasovali o enem izmed najbolj ambicioznih zakonodajnih paketov – o gospodarskem upravljanju v prihodnje. Gre za glasovanje o svežnju šestih zakonodajnih predlogov s področja gospodarskega upravljanja, ki naj bi države članice obvezal k upoštevanju opozoril Komisije o proračunskih težavah ter k hitrejši in učinkovitejši odpravi gospodarskih neravnovesij. Zakonodaja stremi tudi k povečanju preglednosti in odgovornosti ter k izboljšanju kakovosti in točnosti statističnih podatkov.
Na zasedanje bo prispelo tudi kar nekaj pomembnih gostov: visoka predstavnica Catherine Ashton bo s poslanci spregovorila o priznanju Palestine v Združenih narodih, fokus pa bo tudi na bližnjevzhodnem mirovnem procesu in dogodkih v Severni Afriki. Barroso bo v svojem govoru v sredo dopoldne predstavil prednostne naloge za naslednje leto, ogniti pa se ne bo mogel niti razpravi o prihodnosti delovanja Unije, ki se je bo s finančnega vidika dotaknil tudi Jean – Claude Juncker, luksemburški premier in finančni minister, in podal morebitne rešitve in priporočila.
Poslanka Tanja Fajon se bo poleg vseh omenjenih razprav oglasila tudi na akcijski načrt za varnost v cestnem prometu. Osnutek resolucije predlaga konkretne ukrepe, ki bi jih morala Evropska komisija za zmanjšanje smrtnih žrtev in poškodb na evropskih cestah začeti čim prej izvajati.
V luči aktualnih dogodkov, ko je povsod po Evropi problem z množičnim odpuščanjem delavcev, bo pogovor stekel tudi o prihodnosti Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji, da bi lahko še hitreje zagotovili pomoč odpuščenim delavcem. Poslanci bodo razpravljali tudi o pripravi Vrha Rio +20, konferenci o trajnostnem razvoju, ki bo naslednje leto v Braziliji.
Vse plenarne razprave lahko v živo spremljate tudi preko svetovnega spletišča.