»V pogovorih smo dosegli določen napredek, a izzivi z bojkotom dela opozicije na aprilskih parlamentarnih volitev in zagotavljanjem pluralnih in svobodnih medijev v Srbiji še vedno ostajajo. Napetost v državi pred aprilskimi volitvami narašča, in naši poskusi, da bi izboljšali pogoje za pošteno izvedbo le-teh še niso prinesli želenih rezultatov. Izvajanje dogovorjenega v pogajanjih med vlado in opozicijo bomo pozorno spremljali. Verjamem tudi, da je še čas za pomiritev dela demokratične in proevropske opozicije, ki, vztraja da ni pogojev za poštene in demokratične aprilske volitve. Vnovič smo jih pozvali, naj pretehtajo odločitev. Bojkot volitev velikega dela opozicije bi lahko bila velika škoda za državo, saj Srbija potrebuje parlament, ki bo hram demokracije in ne mesto, v katerem ne bo pogojev za delo, ali v katerem se bo opozicija spet podala na ulice. Politične akterje smo pozvali, naj storijo vse, da ustvarijo pogoje in ozračje, da se bodo ljudje aprila podali na volitve in imeli možnost izbire. Več naporov bo posebej v času volilne kampanje potrebno vložiti tudi v uravnoteženo in verodostojno poročanje medijev, in proti širjenju nevarne populistične in nacionalistične retorike, sovražnega govora in manipulacije ali ustrahovanja volivcev«, je dejala evropska poslanka Fajon.

Uradni skupni del pogovorov s komisarjem se je v veliki meri osredotočal na novo strategijo širitve in njenih posledicah za Srbijo. »V sporočilu komisije je jasno zapisano, da srbski pogajalski okvir ne bo spremenjen, a država bo tega lahko vedno prilagodila, če bo skozi pogajanja videla boljše priložnosti sektorskega povezovanja. S sogovorniki smo se strinjali, da bo lahko napredek Srbije na poti v EU odslej hitrejši, če bo zato obstajala jasna politična volja in zavezanost reformam. Srbiji bomo na tej poti zagotovaljali polno podporo,« je še dejala Tanja Fajon. 

Dostop do celotne novinarkse konference lahko najdete na na priloženi povezavi: https://bit.ly/2UxTG6G

Poslanca Fajon in Bilčik sta se v vlogi mediatorjev EU o izboljšanju pogojev za poštene in demokratične volitve med drugim sestala s predsednikom države Aleksandrom Vučićem, predsednico vlade Ano Brnabić, pristojnimi ministri, predsednico Narodne Skupščine Majo Gojković,  parlamentarci, s predstavniki opozicije, ki napovedujejo bojkot volitev, medijev in nevladnih organizacij.

Sicer pa poslanka pot danes nadaljuje v Skopje, kjer bo jutri sodelovala na konferenci voditeljev naprednih sil jugovzhodne Evrope o širitve EU na Zahodni Balkan.