"Da bi evropski državljani resnično lahko sodelovali na poštenih in varnih volitvah, potrebujemo pošteno in varno informiranje, poštene politike in izobražene državljane.

Za pošteno in varno informiranje potrebujemo svobodno delovanje medijev. Ti zagotavljajo pogoje za varno delo svojih novinarjev, ki pa niso v službi interesov in pritiskov, temveč objektivnega poročanja. 

Pošteni politiki zagotavljajo transparentnost svojega in strankarskega delovanja, financiranja, oglaševanja in ne izrabljajo osebnih in drugih podatkov za svoje interese. 

Izobraženi državljani pa so volivci, ki se ne pustijo zlorabljati dezinformacijam in hujskaštvu po družbenih omrežjih.

Vsa omenjena področja so tudi v Evropi že močno okužena.

Omenjena sta bila Facebook in Cambridge Analitika. Apetiti po manipulaciji s strani tretjih držav, na čelu z Rusijo in ZDA, pa tudi s strani zasebnih interesov nedvomno obstajajo. Sami jim pri tem pomagamo, saj narašča politična netransparentnost, politično oglaševanje je nekorektno, deležni smo anarhije volilnih pravil. Spletni troli, a tudi resnični ljudje, ki po navodilih ali iz zaslepljenosti hranijo ljudstvo z razpihovanjem ideoloških prepirov, predvsem pa s širjenjem laži, jahajo na svojem valu.

V nekatere od medijev v Sloveniji se je prilil zajeten denar madžarskih podjetij, povezanih z madžarskim premierom Orbanom, in takšen način financiranja, tudi predvolilne propagande, preko medijev je izigravanje zakonodaje.

Evropski parlament in Evropska komisija sta v zadnjem letu naredila korake v pravo smer. Države morajo zagotoviti, da bodo ukrepi izvajale, kršitelje pa striktno kaznovale.

Zloraba spleta, komunikacijskih orodij, ustrahovanje in manipulacija državljanov s strani politike, medijev ali kogarkoli je nedopustna, neodgovorna in jo je treba preprečiti. Evropske volitve, demokracijo in Evropejce, ki morajo imeti vse pogoje za svobodno in pošteno odločanje o tem, v kakšni Evropi si želijo živeti, moramo zaščititi. Kot tudi integriteto te institucije.

Relativno ugodni življenjski pogoji nam v Evropi še vedno lahko zagotavljajo neko »politično normalnost«. Tudi dejstvo, da evropske volitve potekajo v več državah in da je na voljo paleta opcij in ne zgolj dve kot denimo v ZDA, je še vedno lahko prednost, saj je v tem primeru manipulacija z volivci težja. A zgolj, če bo Evropska unija delovala enotno in za isti cilj: za povezano in močnejšo Skupnost."

 

 

Foto: Thinkstock