Z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar sta izmenjali mnenja o aktualnih evropskih dosjejih, ki so močno pomembni tudi za Slovenijo, in se zavezali k tesnejšemu sodelovanju. Obširno sta govorili tudi o begunski krizi in vlogi Slovenije pri njenem razreševanju. Fajonova je ministrico pozvala, naj vlada odloča razumno, ko gre za pomoč pri reševanju beguncev in naj v razpravah ob varnostnem vidiku v ospredje postavi predvsem človeška življenja in solidarnost.
 
Varstvo osebnih podatkov je bilo v ospredju pogovorov z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Sogovornici sta se strinjali, da je treba ob sprejemanju varnostnih ukrepov v EU zagotoviti, da le-ti ne posegajo pregloboko v posameznikovo zasebnost in da so sorazmerni z učinkovitostjo in stroški. Izpostavili sta predvsem pravico vsakega posameznika do zasebnosti in možnosti ukrepanja, ko je le-ta neupravičeno ogrožena.
 
Podpredsednica Socialnih demokratov Fajonova se je popoldne na ljubljanskem letališču srečala še s predstavniki Adrie Airways in letališča Jožeta Pučnika, s katerimi je izmenjala stališča glede sprejemanja obsežne evropske zakonodaje o zbiranju podatkov o letalskih potnikih in nadzoru meja. Nova zapletena pravila bi lahko močno vplivala na poslovanje obeh družb in slovensko gospodarstvo na sploh. Poslanka je zagotovila, da bo pri sprejamanju nove EU zakonodaje upoštevala slovenske skrbi in priporočila.