"Spoštovani plenum, spoštovani državljani, 

pandemija koronavirusa je v vseh državah članicah pustila svoj vpliv na demokraciji, pravni državi in temeljnih pravicah. Problem nastane, ko se vpliv v nekaterih državah spremeni v obstojen, težko izbrisljiv pečat. 

Prepričana sem, da ima vsak izmed nas v EP, pa tudi vsak državljan EU svoje mnenje, tudi negodovanje o sprejetih vladnih ukrepih. A nevarno je, ko se nestrinjanja uporabljajo kot izgovor za trajnejše spreminjaje ravnovesja moči. Z resolucijo zelo nazorno izpostavljamo ukrepe, ki nevarno spodjedajo temeljne sisteme države – od omejevanja svobode gibanja, izražanja in obveščanja, svobode veroizpovedi, pravice do družinskega življenja, izobraževanja in dela. Ne pozabimo na omejevanje in odvzemanje pravice do azila in diskriminacije v vseh oblikah. Vse to in še več so vlade EU držav sprejemale pod pretvezo, da s tem rešujejo življenja ljudi. 

Pa jih res?

Koliko življenj je rešila Madžarska s tem, ko so bila madžarskemu predsedniku Orbanu dodeljena pooblastila, da lahko v času izrednih razmer vlada z dekreti, povsem mimo parlamenta? Dodatno je omejil pravice LGBTI oseb, zaprl je meje za vse državljane EU, samo za višegrajske članice ne. Takšni ukrepi nimajo nikakršne povezave s pandemijo.  

Koliko življenj smo rešili, ko je vlada Janeza Janše v prvem valu omejila in onemogočila delovanje mnogih nevladnih organizacij? Koliko življenj bo denimo slovenska vlada rešila z dodeljevanjem novih kazni za protestnike do višine 10.000 EUR za zbiranje na javnih krajih? Ali z željo, da vojski dodeli dodatna pooblastila za varovanje zunanje meje? 

Povsem absurdne odločitve, ki nimajo nikakršne povezave z bojem proti virusu in reševanjem življenj. Gre za nedopustne in obsojanja vredne prakse vladnih koalicij, ki zlorabljajo izredne razmere za sprejemanje zakonodaj, ki niso povezane z obvladovanjem izrednih zdravstvenih razmer. Zato iskren poziv državam članicam, da delajo izključno v dobro ljudi in sprejemajo ukrepe, ki so nujni, sorazmerni in začasni! Pri tem je ključno posvetovanje in sodelovanje s stroko, civilno družbo in politično opozicijo. 

Le s skupnimi močmi nam bo uspelo. Prej ko se bomo tega zavedali, prej bomo premagali to krizo. Vsem želim veliko zdravja in vse dobro!"