Poslanka se bo z delegacijo med drugim sestala s predstavniki kenijskega parlamenta in veleposlaniki EU v Nairobiju, pa tudi z novinarji in predstavniki človekoljubnih organizacij, ki v zadnjih dneh opozarjajo na številne kršitve človekovih in demokratičnih pravic v boju med sedanjim predsednikom Uhurujem Kenyatto in dolgoletnim vodjo opozicije Railo Odingo.

Zaradi pričakovanega tesnega izida se strani medsebojno obtožujeta razpihovanja delitve naroda, obenem opozicija svari pred morebitnim ponarejanjem rezultatov s strani sedanjega predsednika in njegovih podpornikov. Pred nekaj dnevi je bil namreč ubit Chris Msando, visoki predstavnik na volilni komisiji, pristojen za nadzor nad elektronskim glasovanjem in ključna oseba za preprečevanje poneverb in zagotavljanje pravičnih in poštenih volitev.
Organizacije za človekove pravice in kenijska sekcija Mednarodne komisije pravnikov zahtevajo takojšnjo preiskavo njegove smrti ter drugih nepojasnjenih incidentov in umorov po vsej državi.

Kenija je sicer gostiteljica približno pol milijona somalskih, južnosudanskih in drugih beguncev, ki so v tej državi v največjem begunskem centru na svetu našli zatočišče pred lakoto in državljanskimi vojnami. Oblasti so center že večkrat želele zapreti, saj naj bi se v njem urili skrajneži, vendar so z odločitvijo vrhovnega sodišča ter pod pritiskom UNHCR in mednarodne skupnosti morale popustiti. Dodatni Nemiri v Keniji bi tudi v tej luči lahko nevarno poslabšali varnostno situacijo.