"Ali se je še sploh možno izogniti nadzoru, je spletno nakupovanje varno? Je mobilni telefon zgolj sledilna naprava, preko katerih si lahko vohuni z našimi podatki postrežejo kot na pladnju? Varovanje podatkov in zasebnost sta temeljni človekovi pravici, ki sta v vse večjem obsegu grobo kršeni.

Preiskovalni odbor LIBE je več kot šest mesecev zasliševal strokovnjake, izvedence, nadzornike, oblasti in civilno družbo o tovrstnih aktivnostih NSA. Še posebej zaskrbljujoč in zastrašujoč je podatek o 'ribarjenju' in posredovanju podatkov NSA. Varovane in tajne osebne podatke so namreč zbirali in nato agenciji posredovali številni ponudniki spletnih in mobilnih storitev, banke, druge varnostno obveščevalne službe, saj bi v primeru, da bi to agencija počela sama, kršila mednarodno in nacionalna prava.

Prepričana sem, da tovrstno množično zbiranje podatkov za boj proti terorizmu, v kar nas želijo prepričati ZDA, ni pomembno. Ne želim si Evrope, v kateri nam bodo "googlove" kamere snemale skozi okna v kopalnice in dnevne sobe in v kateri bosta ogroženi naša varnost in zasebnost.

K sodelovanju v preiskovalnem odboru LIBE smo povabili tudi Edwarda Snowdna, ki je poudaril, da množično vohunjenje ogroža milijarde posameznikov in ustvarja okolje, v katerem nihče ni svoboden."

Svoj uvod je zaključil z naslednjimi besedami: "Če se liberalne države odločijo, da je vohunjenje bolj priročno, kot pa so pravice državljanov, potem je neizogibno, da so prav te države manj varne in manj svobodne."