»Sramotno je, da slovenska vlada blati ugled slovenskega novinarstva, večine slovenskih medijev in posameznikov, nekdanjih in sedanjih novinarjev. Gre za enostransko, politično motivirano in neodgovorno ravnanje vlade, ki obenem blati ugled naše države na evropskem parketu in nadaljuje “vojno” proti medijem ter poglablja napetosti v družbi. In to v času, ko bi morali politika, stroka, mediji in javnost ravnati skupaj v solidarnosti in odgovorno.

Depeša med drugim ne omenja, niti ne pojasnjuje spornega madžarskega financiranja medijev iz orbite SDS v Sloveniji, ki je tik pred izbruhom korona virusa prišlo na dnevni red razprav celo v Evropskem parlamentu. Prav tako ne omenja groženj in nesprejemljive retorike predsednika vlade Janeza Janše in njegovih privržencev, ki jih je bila samo v zadnjem času deležna RTV Slovenija, kakor tudi ne pritiskov na posamezne novinarje in groženj z vmešavanjem v uredniško politiko. Prav tako v depeši, ki želi “objektivno” pojasniti klimo slovenske medijske krajine, niso omenjeni mediji, katerih lastniki so člani ali simpatizerji SDS, kakor tudi ne  preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada.

Kot evropska poslanka in podpredsednica Socialnih demookratov ter nekdanja novinarka obsojam dejstvo, da predsednik slovenske vlade Janez Janša epidemijo s korona virusom izkorišča za blatenje, izkrivljeno obveščanje evropskih mednarodnih institucij o stanju medijev v Sloveniji, za poseganje v pravico javnosti do obveščenosti, v neodvisno in profesionalno novinarstvo ter nadaljnje omejevanje medijske svobode. In opozarjam, da sta svoboda medijev in svoboda izražanja temelj demokratične družbe. Če pade svoboda medijev, pade tudi demokracija!"