Letošnje leto je bilo politično pestro, za nami so evropske volitve, dobili smo novo vodstvo Evropske unije, socialni demokrati smo izboljšali rezultat in imamo dva evropska poslanca, Slovenija ima novega komisarja. V Evropskem parlamentu smo si progresivne sile s S&D zadali ambiciozne cilje na področjih, ki so ključni za večjo enakost in dostojno življenje vseh Evropejcev - boj proti podnebnim spremembam, socialna in davčna politika, zaposlovanje, izobraževanje. A nekaj nalog je še starih. Želim si, da bi mi v prihodnjih mesecih vendarle uspelo doseči premik glede obnove schengenskega prostora in popolne odprave nadzorov na notranjih mejah, začenši med Slovenijo in Avstrijo, boljšega upravljanja z migracijami in varnimi zunanjimi mejami, pridruževanja držav Zahodnega Balkana, posebej poštenih in demokratičnih volitev spomladi v Srbiji, in dostopa do modernega zdravljenja za bolnike z rakom in redkimi boleznimi, kar so ključni dosjeji mojih prejšnjih mandatov. Za to še vedno potrebujemo solidarnost in izvajanje zavez vseh držav članic, predvsem pa napore doma.

Vse pa nas čakajo izzivi odhoda Združenega kraljestva, ki bo nedvomno spremenilo dinamiko tako v institucijah kot širšem prostoru, nepredvidljive Johnson - Trump politike, nevarnega populizma in nacionalizma po Evropi in svetu, nemirne soseščine, trgovinskih vojn, spremenjenih razmerij v gospodarstvu, izzivov migracij, varnosti in še.

Kar se tiče Slovenije, si želim, da bi v letu pred predsedovanjem dvignili raven politične, pa tudi osebne kulture, se bolj poslušali in bolje sodelovali. Pa ne zgolj zaradi vtisa navzven, temveč zaradi učinka doma. Da povezani zmoremo veliko, smo dokazali že velikokrat, zato si dajmo priložnosti za nove zmage. Dan samostojnosti in enotnosti, ob katerem vam čestitam, je dobra priložnost za razmislek, kaj in kako lahko kot državljani prispevamo k svoji skupni domovini Sloveniji.

Praznični dnevi, ki se najavljajo z okrašenimi mesti in domovi sicer ne bodo zasneženi in jih bomo bolj kot za tiščanje na toplem lahko izkoristili za sprehode, druženje na prostem. Preživimo jih z družino, prijatelji, poskušajmo praznike polepšati tudi tistim, ki jim je življenje manj naklonjeno.   

Vsem želim vesele božične in novoletne praznike. Preživite jih v prijaznem ozračju, ki naj ga ne polnijo poki petard, marveč smeha. 

Pazite nase, skrbite za zdravje. Spoštujte se, spoštujte druge. In imejte se radi. Z upoštevanjem tega recepta se vam bo v novem letu uresničilo kar največ načrtov in želja. 

Srečno!