"Po dvodnevnih maratonskih pogajanjih so voditelji vendarle podprli kompromis, ki formalno odgovarja zahtevam Londona po reformi Unije, a pot do njegove uresničitve je še dolga. Sklep vrha zaenkrat ne predvideva posegov v temeljne pogodbe. Spremembe bo Komisija predlagala na mehkejši način, s spremembo zakonodaje. 

V Evropskem parlamentu si velika večina močno želi, da bi Velika Britanija, ki v EU že uživa poseben status, ostala v skupnosti. A ob tem dodajamo, da ne za vsako ceno. Premierju Cameronu smo zato poslali jasno sporočilo, da ne bomo pristali na nikakršno odstopanje od temeljnih načel nediskriminacije evropskih državljanov.

A možnost, da bi Britanija novim migrantom, delavcem iz drugih EU držav in njihovim družinskim članom odvzela oziroma močno skrčila socialne pravice, me skrbi. S tem v Uniji ne bomo uzakonili samo diskriminacije, pač pa podrejene družbeno-socialne razrede. Še posebej skrbi sklep, da bi to možnost indeksacije od leta 2020 lahko uzakonile vse države članice.

Zeleno luč kakršni koli spremembi zakonodaje bomo morali prižgati tudi evropski poslanci. A na potezi bodo najprej britanski državljani, ki bodo o svoji prihodnosti v ali zunaj Unije odločili 23. junija. Upam, da bo premier Cameron volivce uspel prepričati v smiselnost obstanka v Uniji. Pri tem ga že podpirajo številni britanski delavci in podjetniki, ki se zavedajo, da bodo glede dela, varnosti in pravic bolje zaščiteni v EU,« poudarja Tanja Fajon.