Evropski poslanci so danes na glasovanju v Strasbourgu sprejeli smernice za pogajanja o proračun za leto 2017 in večletnem finančnem okviru EU.

"Načrtovana sredstva za obdobje od 2014 do 2020 ne zadostujejo za hitro odzivanje na krizna stanja, ki jim je priča EU, kot tudi ne za izvajanje prednostnih nalog. Predvsem potrebujemo prilagodljive finančne instrumente, kot je na primer predlagana krizna rezerva, ki jih bomo lahko zagnali v nujnih primerih. Sedaj za to uporabljamo obstoječe sklade, ki pa so namenjeni drugim potrebam. Socialisti in demokrati smo že v začetku leta pozvali k ambiciozni reformi trenutno zastarelega večletnega finančnega okvira in to bo tudi podlaga za nadaljnja pogajanja s Svetom,« je ob glasovanju povedala poslanka Tanja Fajon. 

»Z revizijo finančnega okvirja in dodatno poldrugo milijardo bo možna tudi celovita izvedba jamstva za mlade oz. zaposlitvena iniciativa. Zadovoljna pa sem, da smo danes na glasovanju o proračunu podprli pobudo, po kateri bo skoraj 500 milijonov evrov namenjenih humanitarni pomoči, razvojnemu sodelovanju in zagotavljanju miru in stabilnosti v evropski soseščini,« je dodala poslanka.

 

Dogovor med EP in Svetom EU o obeh danes izglasovanih predlogih je mogoče pričakovati do konca leta.