Lukovica, 9.5.2014
 
Vesela sem, da ste me povabili, da skupaj z vami, spoštovana gospa Tanja Šubelj, spoštovani organizatorji in gosti, v nocojšnjem večeru prižgem kakšno novo lučko.
Naslov našega druženja je zelo simboličen in ga zaradi kriznega časa, ki nas obdaja, lahko razumemo na več načinov,
kot prižiganje lučk za izhod iz krize, ki nas obdaja, najsi govorimo  o ekonomski ali moralni,
kot prižiganje lučk v zavesti ljudi,  ki pogosto nismo dovolj pozorni do  manjšin,
ali kot čisto konkretno lučko v boljše čase za slepe in slabovidne.
 
A kakor koli je simboličen naslov, najpomembneje je to, da naše srečanje ni zgolj simbolično, temveč ga bomo znali izkoristiti kot konkreten korak proti cilju.
Naši osebni  cilji, pa tudi želje in zmožnosti se seveda razlikujejo glede na okoliščine naših življenj. A skupni cilj bi moral vendarle biti – dobrobit in dostojanstvo vseh.
 
Danes, ko je dan Evrope, ne morem in tudi ne želim pozabiti poudariti dejstva, da je Evropska unija nastala prav iz tega razloga – svojim prebivalcem omogočiti boljše življenje.
Kot poslanka v evropskem parlamentu se zavzemam prav za to – za pravice nas vseh, a tudi drugih in drugačnih, za to se zavzemam tudi kot državljanka. Prizadevam si za skupnost, v kateri bo vrednota solidarnost in ne le denarni dobiček. Ki bo omogočala zdravo in varno življenje vsem generacijam.
Tudi zato sem z veseljem in uspešno sodelovala z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije – na njihovo oziroma vašo pobudo sem podprla številna koristna priporočila in dopolnila, ki bodo olajšali delo in življenje slepih in slabovidnih.

Edina tema, ki obstaja je neznanje, ste zapisali na vaših spletnih straneh. Vsezkozi moramo opozarajati na pomen ozaveščanja širše javnosti o vprašanjih slepote, slabovidnosti in motenj branja ter spodbujanja družbenega okolja k odprtemu dialogu, ki bo prispeval k boljšemu poznavanju področja. To je namreč nujno za uspešno integracijo slepih, slabovidnih ter drugih ljudi z motnjami branja v družbeno okolje.
 
In v tem duhu bom delala tudi v prihodnosti.
To je moja obljuba in naj bo nocoj to moja lučka za vas.
 
Hvala lepa.