"Zavedam se kompleksnosti pravil in ustave, ki čaka na nujne posodobitve. A le država s polno delujočo oblastjo in jasno strategijo ter skupnim delom lahko te spremembe tudi uresniči. Ne moremo več dolgo čakati. Dogovori so nujni. To se v demokraciji imenuje politična zrelost," je dejala Fajonova.

Včeraj se je Fajonova z ministrom BiH za varnost Sadikom Ahmetovićem pogovarjala predvsem o posledicah odprave vizumov. Z zadovoljstvom sta ugotovila, da BiH spoštuje vse dogovore z EU, število migrantov in azilantov se ni povečalo, informiranje državljanov o tem, kaj schengenski vstop pomeni, poteka uspešno. Govorila sta tudi o razmerah v BiH, korupciji in kriminalu ter regionalnem sodelovanju.

Kasneje se je sestala z ministrom za notranje zadeve Republike Srpske Stanislavom Čađom in ministrom za notranje zadeve federacije Predragom Kurtešom. Obema je poslanka poudarila pomembnost medsebojnega sodelovanja na področju policije, izmenjave podatkov, pravosodja. To je ključ do povezane in stabilne države ter vstopnica za širše regijsko in evropsko sodelovanje.

Sinoči je na proslavi "Naj menedžer i naj kompanija u jugoistočnoj i srednoj Evropi" v kategoriji posebnih zaslug v mednarodnih odnosih Tanja Fajon prejela priznanje za zasluge, ki jih odprava vizumov prinaša za gospodarsko, politično in civilno sodelovanje. Poslanka je v zahvalnem nagovoru izpostavila predvsem pripravljenost Slovenije, da državam Zahodnega Balkana nudi pomoč in podporo na poti k evropskim integracijam: "Lahko računate, da bomo tako v Sloveniji kot v Evropskem parlamentu storili vse, da se bo tudi BiH pridružila krogu držav članic EU."