V občini Lovrencu na Pohorju namreč vsako leto v avgustu obeležujejo občinski praznik, prav tako pa tudi Jezernikove dneve, kjer se mladi in stari ves avgust udeležujejo bogatega kulturnega in športnega programa.

Tokratni slavnostni govornik je bil župan Joško Manfreda, pozdravni nagovor pa je bil zaupan evropski poslanki Tanji Fajon, ki je ob tem poudarila pomembnost dejanj: «V vaši občini opažam, da vam vrednote sodelovanja, povezovanja in solidarnosti niso tuje. To se ne odraža le skozi prireditve, kot je na primer današnja, temveč tudi skozi urejenost in razvoj vašega kraja, kar mi je takoj padlo v oko, ko sem prihajala k vam v goste. V zadnjih letih ste s pomočjo (prav) evropskih sredstev zgradili nov vrtec, šolo, prizidek h kulturnemu domu, od lani ste bogatejši za pravo plezalno steno in še bi lahko naštevala. Denar je pri teh zahtevnih investicijah in podvigih pomemben, pa vendar so vse te pridobitve tudi dokaz, da imate vi, gospod župan, in občani vizijo, načrt ter da se za skupno dobro znate usesti za mizo, se dogovoriti in kar največ šteje, tudi naredite in projekte uspešno dokončate. Ker dejanja štejejoOmenila je še, da se je na razpise vendarle treba znati prijavljati in da je občina Lovrenc na Pohorju med tistimi, ki je članstvo Slovenije v Evropski uniji znala in tudi želela izkoristiti. »Kljub kritikam, ki jih slišim doma na račun Evropske unije, in mnoge so seveda upravičene, pa se vendarle moramo zavedati in spomniti, kaj vse dobrega nam je EU prinesla.  Slovenci namreč vse preradi kritiziramo in včasih se mi zdi, da bi se polovica težav rešila že, če bi nanje pogledali iz perspektive pol polnega namesto pol praznega kozarca,« je povedala poslanka.

Prireditev se je nadaljevala s kulturnim programom, ki so ga pripravila tamkajšnja kulturna društva, dokaz bogate tradicije, dediščine in medgeneracijskega sodelovanja.

 

Foto: Aljoša Šumer