"Uvedbo mehanizma za začasno zamrznitev brezvizumskih potovanj državljanov tretjih držav v države Schengena je Evropska komisija predlagala po vse večji zaskrbljenosti nekaterih držav EU nad povečanim številom t.i. lažnih azilantov iz držav Zahodnega Balkana. Številke so zanemarljive, a ukrep, ki ga bo Unija sprožila le v skrajnem primeru, bo nekoliko pomiril populistično in nacionalistično retoriko nekaterih zahodnoevropskih držav, ki v zadnjih mesecih in tednih grozijo celo z omejitvijo Schengena in ponovno uvedbo mejnega nadzora," je dejala poročevalka v senci evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

Odbor LIBE se je strinjal s poročevalcem Špancem Augustinom Diazom De Mero, da morajo države članice EU pri sprejemanju odločitve o začasnem suspenzu brezvizumskih potovanj za pol leta (z možnostjo podaljšanja za devet mesecev) upoštevati mnenje Evropskega parlamenta in ga redno obveščati o vseh korakih.

"Vesela sem, da nam je iz poročila uspelo črtati fiksne deleže povečanja števila nezakonitih priseljencev in prosilcev azila, na podlagi katerih bi lahko ena ali več držav članic EU zahtevala suspenz. Ti deleži so zelo varljivo merilo, potrebujemo temeljito analizo vpliva na celotno migracijsko sliko neke države. Upam, da mehanizma nikoli ne bomo uporabili, predvsem pa, da ga države ne bodo izkoriščale kot sredstvo za nabiranje političnih točk doma in krepitev strahu pred priseljenci. To, kar se dogaja te dni na Madžarskem, ko azilante dobesedno vklepajo v lisice, je sramotno in nedopustno,"  je dodala Fajonova.

Zelo sporna je tudi uvedba mehanizma vzajemnosti v primeru, ko tretja država članici EU odvzame možnost potovanja brez vizumov na njeno ozemlje, kot je bil nedavni primer Kanade, ki je ponovno uvedla vizumski režim za potnike iz Češke.

"Devet poslancev iz skoraj vseh političnih skupin smo do zadnjega vztrajali, da v EU potrebujemo možnost povračilnih ukrepov. Gre za vprašanje solidarnosti, posebej z majhnimi državami. Ne smemo dopustiti podobnih situacij, ko bo ena od tretjih držav priprla vrata EU državljanom, sami pa ne bom imeli učinkovitega mehanizma vzajemnosti, ki bi omogočal takojšnji suspenz tudi z naše strani. Gre za zelo občutljivo vprašanje, glede katerega bomo morali, kot kaže, dogovor iskati v novem krogu pogajanj," je povedala Tanja Fajon.

Prav zaradi zapletov glede sprejemanja mehanizma vzajemnosti Evropski parlament o končnem poročilu najverjetneje ne bo glasoval pred poletjem. S Svetom in Evropsko komisijo ga o tem vprašanju v prihodnjih tednih čakajo nova pogajanja.