Danes so evropski poslanke in poslanci v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) sprejeli poročilo evropske poslanke Tanje Fajon (S&D / SD) o vzpostavitvi mehanizma za oblikovanje seznama potovalnih dokumentov, s katerimi lahko državljani tretjih držav potujejo v Evropsko unijo.

"Vesela sem, da nam je v pogajanjih z državami članicami EU v zadnjem trenutku uspelo doseči izboljšavo predloga Evropske komisije. Če te v treh mesecih Bruslju ne bodo sporočile morebitnih sprememb glede priznavanja ali nepriznavanja posameznih potovalnih dokumentov, bo to pomenilo, da jih dejansko priznavajo. S tem bomo olajšali morebitne zaplete na mejah, ko so mejni organi zgolj zaradi pomanjkanja informacij oziroma nepoznavanja potovalnih dokumentov zavrnili vstop kakega državljana tretje države v EU," je ob glasovanju dejala poročevalka.

 
"Doslej je tak seznam neuradno že obstajal, vendar pa države niso bile obvezane sproti javljati sprememb priznavanja oz. nepriznavanja novih potnih listin. Ne gre za nikakršno poseganje v suverene odločitve držav članic, gre zgolj za obvezno, učinkovito in pregledno obveščanje o morebitnih spremembah," je ob glasovanju dejala Fajonova.
 
Evropski parlament bo o poročilu Fajonove glasoval na julijskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.