“Srbija je pomembna partnerica za stabilnost v regiji JV Evrope in uživa našo polno podporo v približevanju EU,” je dejala v uvodu in spomnila, da si je pred leti kot poročevalka EP za odpravo vizumov prizadevala, da je Srbija le-te za svoje državljane za potovanja v unijo odpravila med prvimi v regiji.  

Fajon je na zasedanju med drugim opozorila: “V državi se nadaljujejo protesti opozicije, razmere so napete, v medijih in javnosti naraščajo sovražni govor, laži, manipulacije, ustrahovanje, tudi s strani vodilnih in vplivnih politikov.” Poslanka je obžalovala je naraščajočo negativno retoriko: “Vse odgovorne v državi in institucijah EU in Sveta Evrope pozivam, naj prispevajo k umiritvi strasti, in ravnajo proti poglabljanju sovraštva in delitvam v srbski družbi.”

S kolegom Vladimirjem Bilčikom (EPP), poročevalcem EP o Srbiji, kot glavna pogajalca Evropskega parlamenta med srbsko opozicijo in vlado pozorno spremljata izvajanje volilnih zavez, ki jih je sprejela srbska vlada, in nameravata v februarju Beograd obiskati s komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem.

“Naša glavna skrb ostajajo mediji. Pričakujem, da bodo oblasti izpolnile dogovore in uravnotežile poročanje v času predvolilne kampanje. Obžalujem, da opozicija vztraja pri bojkotu volitev, in skrbi me nenadna napoved o znižanju volilnega praga s pet na tri odstotke brez širokega političnega soglasja in javne razprave. Le približno tri mesece pred volitvami lahko to vnese nezaupanje med politične tekmece in volivce,” je med drugim še dejala poslanka Fajon.

Na zasedanju posebnega odbora PACE Sveta Evrope v Parizu so kot gostje v razpravi sodelovali tudi sopredsedujoči Odbora EU za sodelovanje s Srbijo (SAPC) Vladimir Orlić in predstavniki srbske nevladne organizacije CRTA. 

 

Vir fotogracije: https://www.coe.int