»Težko je resno naslavljati problem v okolju, ki je obremenjeno s čustvi  in kjer prevladujejo stereotipi, strah. Nezakonite migracije, trgovina z ljudmi, kriminalne združbe … to nedvomno so izzivi Slovenije, vendar pa moramo vedeti, kaj so dejstva, kaj pa miti, in pravilno interpretirati dogajanje,« je opozorila poslanka in kot primer manipulacije z besedno zvezo »migrantska kriza« pojasnila, da je število nezakonitih prehodov meje letos res poskočilo za 70 odstotkov glede na lani, vendar pa je letošnje število 9800 še vedno neprimerljivo s 35 tisoč in 21 tisoč, kolikor jih je bilo v letih 2000 in 2001.

»Potrebujemo razumne, humane rešitve, ki bodo vodile v odprto, svobodno Evropo. Ne pozabimo pa, da dokler razvite države sodelujemo pri izčrpavanju manj razvitih delov sveta, dajemo ljudem razloge za beg,« je dejala Tanja Fajon in izrazila upanje, da bo nova Evropska komisija uspešnejša pri prenovi skupnega azilnega sistema in vzpostavitvi skupne migracijske politike.

Konferenco so organizirali Inštitut ISCOMET v sodelovanju z občinami Ljubljana, Maribor, Črnomelj in je del mednarodnega projekta Utrinki iz meja - Nič več opek v zidove, pri katerem sodeluje 36 lokalnih skupnosti in organizacij civilne družbe iz 13 držav članic, namen pa je ustvariti mrežo obmejnih območij, ki se spopadajo s sprejemanjem in integracijo beguncev, a imajo le šibko podporo svojih vlad.      

Več: https://www.facebook.com/iscometinstitut/