naj v okviru določb Okvirnega sklepa Sveta ter spoštovanju domačega pravnega reda in pristojnosti preprečujejo širjenje sovražnega govora in nasilja v javnih prostorih in na spletu ter prepovedo neofašistične in neonacistične skupine ter druge ustanove ali združenja, ki poveličujejo nacizem in fašizem. 

V zadnjih desetih letih se je število napadov ekstremnih nacionalistov, predvsem skrajnih desničarjev, ter rasističnih, ksenofobnih in drugih netolerantnih skupin v večini evropskih držav močno povečalo. Razrašča se uporaba sovražnega in žaljivega govora, ki dokazano spodbuja nasilje.

»Posebno skrb predstavlja dejstvo, da v nekaterih državah doživljamo vse večjo »normalizacijo« vseh teh oblik nestrpnosti in ustrahovanja, in sicer zaradi dogovorov med političnimi voditelji, strankami in organi pregona ter skrajnimi organizacijami,« je po glasovanju povedala Tanja Fajon, S&D/SD, sicer sopodpisnica resolucije.  

»Primere za to najdemo že pri sosedah. Zaključki hrvaškega posebnega odbora za preučevanje nedemokratičnih režimov vzbujajo številne pomisleke. V Trstu bodo 3. novembra marširali CasaPound, neofašisti, ki so nedavno napadli evropsko poslanko in njenega asistenta. Zgodovina nam je jasno pokazala, kam vodijo skrajnosti. Ne bi se smeli slepiti, da je Evropa imuna na ponovitev črne plati zgodovine. 

Včeraj smo bili v Evropskem parlamentu celo priča neverjetnemu poskusu predrugačenja evropske zgodovine, ko je Syed Kamall, vodja evropskih konservativcev in reformistov, nacizem označil za ideologijo socialnih demokratov. Desničarski politiki in mediji, tudi slovenski, so njegovo izjavo v sebi lastnem slogu zlobno izrabili, da so potisnili mejo sprejemljivega na še višjo raven: s sklicevanjem na svojo »nedolžnost« namenoma podpihujejo nasilje svojih navijačev. Državljane moramo bolje ozaveščati, če želimo državi vrniti razum in prekiniti s sovražnim ozračjem,» je poudarila poslanka Tanja Fajon.  

(FOTO: Vestnik Kavkaza)