Umetna inteligenca je sposobna učenja na podlagi izkušenj, razumevanja, logičnega sklepanja in reševanja zapletenih problemov. Kot taka pokuša imitirati človeško razmišljanje. Njena najimenitnejša lastnost je avtonomnost, ki se kaže v sprejemanju odločitev, ki so neodvisne od proizvajalca, programerja, imetnika ali končnega uporabnika, skratka človeka. S tem je povezana bojazen, da bi dolgoročno presegla človeško intelektualno zmožnost.
Danes mnogi programi pomagajo zdravnikom postavljati diagnoze, odkrivati goljufije v zavarovalništvu in na borzi ter celo določati, kateri izdelki naj stojijo skupaj na polici v veleblagovnici. 

V EU se je že pred leti govorilo o profiliranju, sledenju podatkom. Evropskemu parlamentu je takrat to uspelo preprečiti. Postali smo namreč senzibilni do tega, kdo upravlja z našimi podatki,” je povedala poslanka.

Poslanka je opozorila tudi na to, da regulacija umetne inteligence in zbiranja podatkov na svetovni ravni verjetno ne bo mogoča. “Treba pa je okrepiti zavest, da lahko s pomočjo umetne inteligence olajšamo življenje ljudem,” je še povedala.

Debato je poslanka Fajon zaključila z retoričnim vprašanjem Ali lahko umetna inteligenca preseže človeški um?, ki  nam vsem lahko ponudi veliko možnosti za razmislek.