Skupaj s soporočevalcem, parlamentarnim kolegom iz Azerbejdžana, bosta spomladi 2017 predstavila poročilo, ki bo tudi tema pogovorov na vrhu EU z Vzhodnim partnerstvom novembra naslednje leto.

"Veseli me, da sem v Ukrajini v času, ko se intenzivno pogovarjamo o odpravi vizumov. Ukrajinski narod si nedvomno zasluži brezvizumski režim in to čim prej, zato še enkrat poudarjam, da Ukrajina uživa polno politično podporo Evropskega parlamenta na poti proti svobodnemu potovanju v schengenske države za ukrajinske državljane. Upam tudi, da bodo Nizozemci nemudoma ratificirali pridružitveni sporazum z Ukrajino, saj bi bil to edini pravi signal za državo v tem trenutku," je po obisku povedala poslanka.

Ko gre za stanje v medijih, situacija vsekakor ni rožnata ne v Ukrajini ne v ostalih državah Euronesta. "Propagandna vojna, ki se kot nevarno orožje uporablja na vzhodu države, ne prinaša nič dobrega. Treba je zagotoviti varno okolje za nemoteno delo novinarjev v celotni državi, še posebej pa na vzhodu, hkrati pa je treba državljanom omogočiti dostop do neodvisnega vira informacij. Demokratična družba ne sloni na medijskih kanalih, skozi katere privilegirani financirajo promocijo svojih interesov in na ta način spretno manipulirajo z nemočnimi državljani! V tej luči je čimprejšnja vzpostavitev neodvisne nacionalne televizije v Ukrajini absolutna prioriteta. Izkoreninjenje korupcije iz celotnega sistema, ravno tako s polja medijev, je zahtevna naloga za vse države Euronesta, kjer EU pomembno prispeva in pomaga s finančnimi sredstvi in izvajanjem različnih programov," je opozorila Tanja Fajon.