"Mednarodno pravo in sistem mednarodnih odnosov sta se znašla na najresnejši preizkušnji po koncu hladne vojne. Putin preizkuša enotnost Zahoda, spodkopava mednarodni red in hkrati ustvarja pogoje za uresničevanje svoje agende po krimskem scenariju. Ne glede na Putinov cilj bo imelo dogajanja na vzhodu Ukrajine daljnosežne regionalne in globalne posledice.

Mednarodna skupnost se ne sme ujeti v Putinovo past in pristati na njegovo igro. Razmere zato terjajo enoten odziv EU in mednarodne skupnosti, vključno s sankcijami. A slednje niso - tudi po izkušnjah sodeč - niti učinkovita niti trajna rešitev. Vpleteni strani morata zato storiti vse, da se razmere umirijo in da se spor razreši po mirni poti. Prednost moramo zato dati diplomaciji in politiki miru. Vojaško napenjanje mišic Zahoda in hkrati tudi Rusije zgolj duši že tako majhne možnosti za mirno in diplomatsko rešitev. 

Ukrajina je evropska država in bo evropska država tudi ostala. Zato odločno podpiram ambicije Ukrajine po tesnejši zvezi z Unijo in evroatlantskimi organizacijami, če bo za vstop vanje zaprosila in izpolnila pogoje. Nikakor pa ne smemo dopustiti, da bi bila Ukrajina in prihodnost Ukrajincev ugrabljena in postala poligon za spopad Zahoda z Rusijo.

Odločno pozivam dialogu, strpnosti in medsebojnemu spoštovanju. Prisluhniti je treba vsem vpletenim. Glede na tradicionalno dobre odnose z Ukrajino in Rusko federacijo bi Slovenija v tem sporu lahko odigrala pomembno vlogo gradnika miru in se ponudila denimo za gostiteljico srečanja med sprtima stranema," je zaključila Tanja Fajon. 

 
Vir fotografije: europarl.europa.eu