"Spoštovani,

Postopek sprejemanja novele zakona o tujcih podrobno spremljam. Dovolite mi, da takoj poudarim, da je to eden izmed tistih ključnih trenutkov za našo družbo in državo, po katerem se nas bodo mnogi spominjali in nas sodili. Naše odločitve imajo lahko težje posledice od pričakovanih in nikakor ne smemo pozabiti, da pri tem odločamo o ljudeh, o človeških bitjih.

Nedvomno je varnost vse pomembnejša vrednota tudi za Slovence. Zlasti v današnjem okolju spremenjenih in vedno bolj napetih razmer v Evropi in drugod po svetu. A občutek varnosti je lahko zgolj navidezen in daleč od prave varnosti, še posebej, če ta ne gre z roko v roki s človekovimi pravicami.

Predlagane spremembe omenjenega zakona na žalost puščajo odprtih še veliko vprašanj, na katera moramo ustrezno odgovoriti. Sprejemanje zakona v takšni naglici ter ob trenutno nespremenjenih varnostnih in splošnih razmerah, ne omogoča poglobljene  in ustrezne javne razprave in na vsebino meče senco dvoma. Kljub številnim varovalkam osnutek zakona globoko posega v mednarodnopravno zajamčeno pravico do mednarodne zaščite, o kateri nas opozarjajo številni ugledni pravniki ter mednarodne organizacije, kot je Svet Evrope. Kolektivno vračanje je po evropskem in mednarodnem pravu strogo prepovedano, saj posega v posameznikovo individualno pravico do zaščite. Slovenija bi s sprejetjem tega zakona tako neposredno kršila svoje mednarodnopravne obveznosti. To me odkrito in iskreno skrbi!

Ob tem pa ocenjujem, da velikih potreb po sprejetju omenjenega zakona trenutno ni.  Po sedaj veljavnih pravilih evropskega azilnega sistema v skladu z dublinsko uredbo lahko Slovenija namreč že danes - v individualnih primerih - vrne prosilca za azil v državo EU prvega vstopa. Evropska komisija bo suspenz vračanja teh prosilcev v Grčijo odpravila marca, pri čemer je Nemčija že napovedala dosledno njihovo izvajanje. Čeprav  to ni idealna rešitev, menim, da bi morala Slovenija več naporov vložiti v spremembe evropskega azilnega sistema! Skupna evropska rešitev, ki bo poštena in v skladu z obveznostmi in načeli mednarodnega in evropskega prava, nam bo ob tem zagotavljala tudi ustrezno varnost. Ravno odsotnost skupnih evropskih rešitev sili tudi Slovenijo v sprejemanje tudi takšnih ukrepov.

Na tem mestu zato svetujem poslancem v Državnem zboru, da na vse očitke omenjenega zakona najdejo prave odgovore ter po potrebi ustrezno tudi ukrepajo!

Želim vam uspešno razpravo!"

 

Za ogled video nagovora pritisnite tukaj.