Podatki o brezposelnosti mladih so zaskrbljujoči.  V Evropi je 5 milijonov in pol mladih brez dela, kar pomeni, da vsak peti prebivalec, mlajši od 25 let, ne dobi dela. Poldrugi milijon ima negotove zaposlitve. V Španiji in Grčiji je brezposelnih že več kot polovica mladih, manj kot deset odstotkov nezaposlenih mladih v celotnem deležu nezaposlenih imajo samo Avstrija, Nizozemska in Nemčija.  

 Zato Evropski socialisti skupaj z mladimi vstopamo v kampanjo za rešitev problema brezposelnosti mladih z evropskim mladinskim jamstvom (European Youth Guarantee). Gre za jamstvo po vzoru Avstrije in Finske, ki bi vsakemu mlademu človeku zagotovilo službo ali nadaljnje usposabljanje v najpozneje štirih mesecih po končanem šolanju. Cilji kampanje so združiti mlade po vsej Evropi in doseči, da tovrstna jamstva postanejo realnost v vseh državah članicah Evropske unije. Tako bi prihranili 100 milijard evrov na leto, kolikor nas trenutno stane nezaposlenost mladih.

 "Kampanja je odlična in skrajni čas je, da stopimo skupaj. Socialisti ponujamo predlog, jamstvo za vse mlade, da dobijo zaposlitev! To je naša odgovornost. Z 10 milijardami evrov bi brezposelnost med mladimi zmanjšali za polovico! Glede na stroške, ki jih imamo sedaj, to ni veliko," je poudarila Tanja Fajon, vodja nacionalne delegacije Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, in dodala, da bo idejo kampanje in jamstva za mlade predstavila tudi slovenskim odločevalcem. »Čas je da se tudi v Sloveniji  začnemo zavedati, da bomo za državo največ naredili, če bomo poskrbeli za mlado generacijo. Njihova prihodnost  je tudi naša," je poudarila poslanka.

Več o kampanji na spletu: www.youth-guarantee.eu