"Na severu Sirije trenutno velja premirje, ki pa je krhko, saj ga lahko Erdogan kaj hitro ogrozi s svojimi impulzivnimi pretnjami in izsiljevanjem, tudi zaradi premajhne odločnosti in neenotnosti Evropske unije.   

Turški napadi pomenijo kršitev mednarodnega prava in evropski voditelji so jih na načelni ravni sicer obsodili. Obenem pa niso zavzeli enotnega stališča glede prenehanja prodaje orožja držav članic EU Turčiji, kot tudi ne glede ekonomskih sankcij, ki bi bile lahko pomemben vzvod vpliva na Ankaro.  

Pozabljamo tudi, da kurdsko vprašanje zgolj s prenehanjem turških napadov še zdaleč ne bo rešeno. Nasprotno, povezovanje Kurdov z Asadovim režimom ne bo zadovoljilo njihovih aspiracij in sever Sirije bo, skupaj s severom Iraka in jugovzhodom Turčije, kjer Turčija pogosto izvaja vojaške operacije proti Kurdom, ostal tempirana bomba. Ta bo povzročala nove smrtne žrtve, nove begunce in humanitarne katastrofe, pa tudi vir konfliktov izven regije - v Evropi so se že izrazili z nedavnimi pretepi Turkov in Kurdov v Nemčiji.

Imamo kakršen koli predlog za rešitev?"