"Zaznava javnosti o razširjenosti korupcije je zgolj znak bolj perečega problema naše družbe in sicer, postopne razgradnje temeljnih načel in samega tkiva demokracije. Naraščajoča zaznava korupcije jasno kaže, da se zaupanje državljanov v politične odločitve, ki imajo neposreden vpliv na njihov vsakdan, vztrajno zmanjšuje. Posledice vztrajne, sistemske in strukturne korupcije presegajo finančni okvir in se kažejo na obrazih, vzklikih in transparentih naših državljank in državljanov, ki dnevno protestirajo v slovenskih mestih."

Tanja Fajon je danes v okviru politične skupine Naprednega zavezništva Socialistov in Demokratov gostila tudi konferenco z naslovom: "Korupcija v državah članicah Evropske unije", kjer je uvodoma dejala "vlade držav članic se morajo z večjo mero resnosti spopasti s problemom naraščajoče korupcije."

Po ocenah Evropske komisije je letni strošek korupcije v EU 120 milijard evrov, kar predstavlja skoraj celotni letni proračun EU oziroma 1% celotnega BDP Evropske unije. "Glede na ocene Evropske komisije korupcija vsakega posameznega državljana EU letno prikrajša za 240 evrov. Zgolj v enem letu korupcija v EU povzroči stroške, s katerimi bi lahko pokrili letne javnofinančne primanjkljaje Grčije, Irske, Portugalske, Bolgarije in Slovenije skupaj," je ocene Evropske komisije komentirala Evropska poslanka Fajon.

"Težko si predstavljamo, da bi korupcijo povsem zajezili, a bi že z majhnim delom sredstev, ki predstavljajo stroške korupcije, lahko ohranili in okrepili čedalje bolj osiromašene in maloštevilne storitve socialne države," je v zaključku dejala Tanja Fajon.