Tomo Križnar je s svojim človekoljubnim udejstvovanjem v državah tretjega sveta, predvsem Južnem Sudanu, Darfurju, Kongu, požel veliko odobravanje in priznanja različnih mednarodnih organizacij in institucij.
Letos, v evropskem letu razvoja in boja proti revščini, ima tako parlament možnost in čast, da javno predstavi in nagradi delo človeka, ki v najbolj diskriminiranih in revnih predelih sveta skuša uresničevati cilje, ki jih zastavljajo evropski politiki in ki so vse prepogosto le črka na papirju. "Tomo Križnar predstavlja morda enega od poslednjih aktivistov, ki predstavljajo "oči in ušesa" grozodejstev, ki jih pozna tudi Evropa, in ki je pripravljen raziskati in povedati resnico tudi za ceno svojega življenja," sta poslanca zapisala v obrazložitvi kandidature. 
Tomo Križnar je bil tesen sodelavec Saliha Mahmuda Osmana, ki je leta 2007 prejel nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo prav tako podeljuje Evropski parlament. Več o nominirancu preberite na: http://www.tomokriznar.com/ 

Med letošnjimi nominiranci za nagrado Državljan Evrope je sicer tudi slovenski pisatelj Drago Jančar, vendar pa imajo največ možnosti za prejetje nagrade kandidati, katerih delo je aktivno povezano s tematiko evropskega leta.