"Teroristični napadi v Bruslju so nas na novo pretresli. Gre za zavržna dejanja, nevredna človeka.

Izrekam iskreno sožalje vsem žrtvam, ranjenim in sočustvujem s prizadetimi. Pa ne samo s tistimi v Belgiji, pač pa z vsemi v Turčiji, Pakistanu, Iraku in drugod.

Teroristi, rasisti in skrajneži širijo svoje sovraštvo z nasiljem in ustrahovanjem, odnosi med skupnostmi po vsej Evropi so vse bolj napeti. Prave rešitve bomo Evropejci našli le, če se bomo skupaj zoperstavili terorizmu in sovraštvu. Ne glede na veroizpoved, raso, barvo kože, položaj.

Najti moramo občutek povezanosti, ki nas združuje na podlagi naših vrednot: enakosti, svobode, demokracije, spoštovanja in strpnosti.

Večje varnosti nam ne bodo zagotovili strożje meje ali zidovi, novi ali poostreni varnostni ukrepi. Večjo varnost nam bo zagotovilo spopadanje s socialnimi vprašanji doma in v tretjih državah, boj proti revščini, reševanje konfliktov. Zaradi tega in terorizma bežijo ljudje v Evropo.

Že dolgo opozarjamo, da imajo evropske države velike težave pri izmenjavi kriminalistično-obveščevalnih podatkov. Nujno je večje varnostno sodelovanje!

Zastaviti si moramo tudi neprijetno vprašanje: zakaj mladi Evropejci odhajajo v Sirijo, Irak, zakaj posegajo po ubijalskem orožju, zakaj jim je blizu ideologija, ki zagovarja množična obglavljanja, suženjstvo, terorizem? Obstaja jasna povezava med radikalizacijo in brezupom mladih in proti temu se moramo boriti. Kot tudi proti islamofobiji. In nenazadnje: potrebujemo odločen nov zagon za spodbujanje medverskega dialoga po vsem svetu."