Evropska poslanka Tanja Fajon je imela pred začetkom današnjega vrha socialnodemokratskih voditeljev, na katerem sodeluje tudi rastoče število predsednikov vlad evropskih držav, več neformalnih srečanj. Pogovarjala se je z novim nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in poudarila, da "imamo skupno vizijo za razvojno desetletje, da poskrbimo za boljšo prihodnost vseh." Govorila je tudi s Fransem Timmermansom, podpredsednikom Evropske komisije za evropski zeleni dogovor, ki bo na jutrišnjem strokovnem posvetu SD, ki ga vodi poslanka, predstavil nove načrte Evropske komisije za zeleno mobilnost. 

Pred začetkom vrha se je na kratko srečala tudi z drugimi voditelji, kot so finska predsednica vlade Sanna Marin, nova švedska premierka Magdalena Andersson, voditeljica avstrijskih socialnih demokratov SPÖ Pamela Rendi Wagner, španski premier Pedro Sanchez, portugalski predsednik vlade Antonio Costa in voditelj Sirize Aleksis Cipras.

Tanja Fajon je kot govornica sodelovala na panelu Evropa spoštovanja, kjer so govorili o demokraciji, enakosti in mednarodnem sodelovanju. V svojem nastopu je poudarila, da "gre za enega največjih izzivov za Evropsko unijo, saj je med epidemijo in prejšnjimi krizami pokazalo, da izgubljamo ključni strateški interes integracijskega procesa: solidarnost, enakosti, demokracijo in vladavino prava. Imamo vedno več držav v Evropi, ki so obrnile hrbet skupnim evropskim vrednotam.”

"Žal imamo danes v Evropskem parlamentu glasovanje o resoluciji o vladavini prava in temeljnih človekovih pravicah v Sloveniji. To močno obžalujem, ker je bila Slovenija vedno velika zagovornica evropskih vrednot,” je dodala poslanka. Po njeni oceni v EU nimamo dovolj močnih institucij, voditeljev in politik, da "nastopimo proti tistim, ki kršijo evropske vrednote. Ljudje zato izgubljajo zaupanje." Slednje poslanka ocenjuje kot ključni izziv, kako povrniti zaupanje ljudi v evropsko pot in evropske vrednote, tudi v Sloveniji: "Ljudje zahtevajo spremembe. V Sloveniji so pred nami prelomne volitve, na katerih bomo odločali, ali bomo obnovili našo demokracijo ali pa se dokončno padli v avtokracijo.” Na panelu so sogovorniki izrazili upanje, da se Slovenija spet vrne na pravo pot, medtem ko so Tanjo Fajon večkrat označili kot naslednjo predsednico slovenske vlade.

Vrh evropske socialne demokracije sicer poteka pod geslom “Pravičnost, trajnost, spoštovanje”. Po zmagi nemške SPD na volitvah vrh zaznamuje optimizem, da so pred Evropo dobre spremembe, ki jih bodo narekovale tudi volitve v novem letu, med njimi tudi v Sloveniji najkasneje 24. aprila 2022.

Vrh Stranke Evropskih socialistov in socialnih demokratov (PES) v Bruslju