»S kolegi v Evropskem parlamentu že zelo dolgo opozarjamo na naraščanje napetosti v Bosni in Hercegovini. Država mora reformirati ustavno in volilno zakonodajo. Posebej v luči prihajajočih volitev prihodnje leto. Te morajo biti poštene in svobodne, vsi - ne glede na etično ozadje - morajo imeti enake pravice.

Kakršne koli enostranske akcije, ki ogrožajo ozemeljsko suverenost Bosne in Hercegovine, se morajo končati. Prav tako retorika odgovornih politikov, ki delijo državo.

EU je največja donatorica denarne pomoči državi, vendar evropski davkoplačevalci ne bodo večno podpirali politik, ki aktivno uničujejo ozemeljsko celovitost. Neodgovorno ravnanje političnih elit zahteva ukrepanje.

Evropska unija mora uporabiti vse instrumente, ki jih ima na voljo, vključno s sankcijami, da ohrani ozemeljsko celovitost države, enotnost in mir. Le s hitrim in konkretnim ukrepanjem bomo obnovili verodostojnost, zaupanje in ustavili množično odhajanje mlade izgubljene generacije.

Ne dovolimo, da komaj 26 let po vojni ljudje podoživljajo travme. Združimo naše napore v močni podpori suvereni in enotni BIH in njeni jasni prihodnosti v Evropski uniji«. 

 

 

Foto: socialistsanddemocrats.eu