Tanja Fajon je v 189-članski članski delegaciji vnovič dobila podporo, da tudi v drugi polovici mandata EP ostane podpredsednica te druge največje politične skupine.

Socialisti in demokrati so na čelo skupine že pred tednom imenovali dozdajšnjega vodjo Italijana Giannja Pittello, ki se poteguje tudi za mesto predsednika Evropskega parlamenta.

Fajonova je ob današnjem glasovanju dejala: "Vesela sem zaupanja, ki so mi ga kolegice in kolegi vnovič izkazali z izvolitvijo v 9-člansko podpredsedstvo skupine. Gre za posebno priznanje za dosedanje delo, saj poslanci iz majhnih delegacij še posebej težko zasedamo vodilne položaje.  Zavedam se tudi izjemne odgovornosti, ki jo vnovič prevzemam z nadaljevanjem dela na podpredsedniškem položaju, saj smo Socialisti in demokrati pomembna politična sila na evropskem parketu in bomo morali v prihodnje še bolj trdo delati za doseganje skupnih ciljev za boljše in varnejše življenje vseh Evropejcev. Kolegom sem se zahvalila za podporo in jim zagotovila, da si bom še naprej zavzeto in iskreno prizadevala za krepitev socialnodemokratskih politik, ki bodo skrbele za vsakega posameznika, še posebej pa za tiste, ki takšno pomoč najbolj potrebujejo."
 
Tanja Fajon je bila kot podpredsednica Socalistov in demokratov v prvi polovici mandata Evropskega parlamenta pristojna posebej za področje migracij, ekstremizma in ksenofobije, skrbela pa je tudi za komunikacijsko strategijo poslanske skupine.