»Spoštovani!

Evropa se je znašla na pragu energetske krize. Dražijo se elektrika, goriva, kurilno olje, zemeljski plin, nujno je hitro ukrepanje za pomoč najrevnejšim v ogrevalni sezoni. Povišanje cen energentov  je posledica tudi preteklih špekulacij. Industrija in gospodinjstva niso povzročili danih razmer, pandemične razmere so mnogim prihodke močno znižale ali celo prekinile. Nesprejemljivo je, da lov za kapitalskimi dobički distributerjev finančno prizadene potrošnike.

Povišane cene energentov bodo marsikoga pahnile na rob preživetja. V Sloveniji zaradi naraščajočih cen energentov revščina grozi več kot 40.000 gospodinjstvom. Ljudje ne smejo izbirati med ogrevanjem ali hrano.

Voditelje Unije pozivam, da ukrepajo skupaj. Kot se je to zgodilo v primeru nabave in razdelitve cepiva proti covidu. Vlade imajo moč in odgovornost pomagati svojim ljudem in državam. V svetu, kjer smo tako tesno povezani in soodvisni, je to še posebej pomembno.

Potrebujemo evropski energetski Marshallov načrt. Potrebujemo strateške rezerve, ki bodo preprečevale špekulacije ter zagotovile stabilno preskrbo z energijo. Ne smemo dopustiti, da s prehodom v zeleno in brezogljično družbo kogarkoli pustimo za sabo.

Čas za ukrepanje je zdaj!«

 

Vir fotografije: europarl.europa.eu