»Evropa se bori s skokovitim porastom cene energije. Cena zemeljskega plina in elektrike se je zvišala za več kot sto odstotkov. To ogroža gospodarsko okrevanje po epidemiji, pa tudi zeleni prehod, ključen za boj proti podnebnim spremembam.

Brez nujnih in sistemskih rešitev bodo največje breme podražitev nosili potrošniki. Številni že danes težko plačujejo položnice, dodatno povišanje cen pa bi jih lahko pahnilo v revščino. 

Nikakor ne smemo dopustiti, da bi kdorkoli moral izbirati med hrano in ogrevanjem.

Posledice bodo vidne tudi v Sloveniji. Že to zimo lahko v Šaleški dolini pričakujejo do 35 odstotkov višje položnice za ogrevanje. Podobno se bo zgodilo med odjemalci zemeljskega plina. 

Tudi nove zelene tehnologije prihodnosti so za večino še vedno predrage. Električnega avtomobila si večina gospodinjstev ne more privoščiti, prav tako ne namestitve dragih sončnih elektrarn ali podobnih tehnologij.

V skupini Socialistov in demokratov zato opozarjamo Evropsko unijo na nujnost učinkovitega in socialno pravičnega prehoda v nizkooglično energetsko družbo, ki ne bo poglabljala energetske revščine, pač pa jo odpravljala. Potrebujemo dolgoročne, pametne in sistemske rešitve, ki ne bodo pri zelenem prehodu nikogar pustile na cedilu!«

 

Video izjavo si lahko ogledate tukaj.