Drage državljanke in državljani. Sem Tanja Fajon, vaša evropska poslanka in kandidatka Socialnih demokratov na volitvah v Evropski parlament 25. maja.

Pred petimi leti sem vam obljubila, da bom v Bruslju zastopala interese Slovencev in Evropejcev. In to sem tudi počela – prizadevala sem si izboljšati vsakodnevno življenje vseh nas. Po načelu »dovolj je besed – ljudje potrebujejo dejanja«. 

Kar nekaj mojih predlogov in prizadevanj je že obrodilo sadove. 

Začnimo s korupcijo: Slovenija je spremenila zakonodajo o financiranju političnih strank; prepovedala je donacije podjetij in povečala finančno preglednost. Na sodišču smo nedavno dočakali nekaj sodniških odločitev o prepovedi  opravljanja javne funkcije zaradi korupcije. Odpravili smo tudi bančne tajnosti.

Zakaj? Ker smo te ukrepe predlagali in potrdili v Evropskem parlamentu.

Poznate slogan: »Kdor pije, naj ne vozi?« Tudi če ga ne, ga upoštevajte, saj vam lahko reši življenje.

V parlamentu sem s predlogi, pri katerih so mi pomagale slovenske nevladne organizacije, pomagala oblikovati zakonodajo o varnosti na cesti. 

Zavzela sem se za ničelno stopnjo tolerance do alkohola za neizkušene in poklicne voznike. Podprla sem predlog, da bi v vozila voznikov, ki so že bili obsojeni zaradi vožnje pod vplivom alkohola, vgradili alkoholne ključavnice. Poslanci smo izglasovali priporočilo kolesarjem za nošenje čelad in svetlečih jopičev in podprli ustanovitev evropskega koordinatorja za cestno varnost.

Ko smo ravno pri prometu - kot Slovence vas gotovo zanima vključenost Luke Koper v prometne povezave. Z aktivnim prizadevanjem v Evropskem parlamentu, po pogovorih z vlado, sindikati in vodstvom Luke smo našemu pristanišču zagotovili mesto na najbolj prometnem evropskem prometnem koridorju. Vključena sem bila tudi v pogajanja o zakonodaji, ki Luki Koper omogoča dober dostop na trg pristaniških storitev. 

Dostop do evropskih trgov, širitev njenega demokratičnega prostora in območja varnosti je pomembno tudi za države v naši okolici. Eden od korakov na poti njihovega vključevanja je seveda svoboda gibanja. Potovanje brez vizumov je srce evropskega povezovanja. To pridobitev mi je kot poročevalki za odpravo vizumov uspelo priboriti za 5 držav Zahodnega Balkana in Moldavijo. S tem sem popolnoma otipljivo pripomogla h krepitvi stikov in sodelovanja med ljudmi, posebej mladimi.

V starajoči se Evropi pa je zelo nujno tudi sodelovanje med generacijami. Projekt Simbioza pozna praktično vsak Slovenec. Morda pa ne veste, da sem ga predlagala za evropsko nagrado? In jo je tudi dobil. Kar je bila tudi zame pohvala, da delam prav!

Vabim vas, da se udeležitev evropskih volitev 25. maja.

 

Video si je moč ogledati tukaj. 

Tanja Fajon, evropska poslanka o dosežkih svojega mandata