Na pobudo evropske poslanke Tanje Fajon sta sogovornika izmenjala mnenja v luči priprav prvega poročila o vladavini prava v državah članicah EU, ki ga bo Komisija prvič objavila predvidoma jeseni. Ob tem je Tanja Fajon poudarila:

»Vladavina prava in demokracija v Evropski uniji še nikoli nista bili bolj ogroženi kot danes, ko sta kar dve državi članici v postopku 7. člena pogodbe zaradi kršitev temeljnih vrednot. To me močno skrbi. Komisarja Reyndersa sem zato opozorila tudi na stanje v Sloveniji ter na poskus politizacije pravosodja tudi s strani največje vladne stranke SDS.

Spremno in osebno pismo, ki ga je zunanji minister Anže Logar poslal komisarju Reyndersu, je zgolj zavajajoče stališče ministra, ni bilo stališče vlade, zanj niso vedeli ne koalicijske partnerice in ne opozicija. Še več, škodi mednarodnemu ugledu Slovenije in je kot tako zloraba poročil ministrstva za pravosodje za interese največje vladne stranke. Pismo je sprožilo veliko skrbi in močno razdelilio slovensko javnost,« je dodala Tanja Fajon.

»Potrebno je narediti vse za zaščito temeljnih vrednot Unije, govorimo o ničelni toleranci do pritiskov na neodvisno pravosodje, svobodo medijev in še”, je še opozorila Fajonova.

»Strinjala sva se, da bo treba jeseni ob objavi poročila EK opraviti široko nacionalno razpravo o stanju vladavine prava v Sloveniji, v katero bi vključili vse ključne akterje, tudi stroko in civilno družbo, « je še ob robu pogovora povedala evropska poslanka.

Fajonova je komisarja na njegovo vprašanje o razmerah v Sloveniji ob epidemiji s korona virusom med drugim obvestila, da je zdravstvena slika dobra, da pa so bili zaskrbljujoči poskusi o uvedbi represivnih ukrepov. Prav tako je izrazila zaskrbljenost glede napadov vlade na medije ter opozorila na nedopustno vmešavanje politike, zlasti predsednika vlade in notranjega ministra v delo policije, ko so morali ti »na zalogo« popisovati mimoidoče med petkovimi prostesti v Ljubljani.

Foto: Denis Sarkić