»Spoštovani plenum, 

v prvi vrsti bi se želela zahvaliti posebnemu odboru Evropskega parlamenta  BECA za boj proti raku za izjemno delo in končno poročilo, o katerem bomo glasovali danes. Glas ZA pomeni glas za skupen, (evropski) boj proti bolezni, s katero je na letni ravni diagnosticiranih okoli tri milijone Evropejcev. Glas ZA pomeni glas za korak bližje k Evropski zdravstveni uniji. Glas ZA je glas za več socialne pravičnosti in enakosti v zdravstvu, za manj razlik v stopnji preživetja obolelih za rakom med državami članicami. Odstotek teh namreč še vedno presega 25 %. 

Predobro se zavedam, kako ključna je pravočasna diagnoza in kako neprecenljivo je pravočasno in kakovostno zdravljenje rakave bolezni. To mi je pred leti rešilo življenje. Zato na vseh področjih svojega delovanja podpiram in se zavzemam za pravočasnost pregledov in odkritij bolezni, za enak dostop vseh Evropejcev do najkakovostnejše onkološke oskrbe ter do enako hitro dostopnih in cenovno ugodnih, kakovostnih zdravil. 

Na mizi imamo Evropski načrt za boj porti raku in zdaj še močno poročilo za celovito in usklajeno strategijo. Glas ZA(njo) je glas za celotno družbo. Je glas za življenje. 

Hvala!«