Evropska poslanka se je sestala tudi s predsednikom parlamenta Igorjem Radojičičem, s katerim sta govorila o aktualnih političnih razmerah v Bosni in Hercegovini. Izrazila je zaskrbljenost in obžalovanje, da BIH še vedno nima vlade, "kar državo močno hromi v izvajanju reform in na njeni evropski poti. Politični voditelji izgubljajo zaupanje tako državljanov v BiH kot institucij v Bruslju". Oblasti v BiH je pozvala, naj usmerijo vso energijo vsaj v skupno reševanje evropskih vprašanjih in dosežejo dogovor o prihodnosti države

Na konferenci je v krogu uglednih in priznanih gostov iz 16-ih držav svoje misli delila tudi evropska poslanka Tanja Fajon. Razmišljali so o tranzicijskih izzivih zagotavljana človekovih pravic v regiji. “Vsak posameznik želi živeti dostojanstveno in svobodno. Svoboda človekovih pravic je dejstvo, brez izjeme,” je poudarila poslanka in izpostavila pravico do svobode govora, gibanja in veroizpovedi. Dejala je, "da je arabska pomlad dokaz selitve moči iz marmornih palač na ulice, med ljudi, ki so jasno izrazili željo po svobodi. Smo v težkih casih. V Uniji se borimo za stabilnost evra in vzdržnost finančnega sistema, nekatere države pod vprašaj postavljajo celo svobodo gibanja, temeljno vrednoto evropskega povezovanja in pritiskajo na uvedbo mehanizma za začasni suspenz brezviznega režima za države Zahodnega Balkana. To se ne sme zgoditi,” je še zaključila Fajonova.


10. december je bil določen za dan človekovih pravic leta 1948, ko je Generalna skupščina ZN sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic.