"Pridružujem se pozivu za boljšo prihodnost, ki ga ob letošnjem dnevu svobode medijev v ospredje postavljajo Združeni narodi, in zagotavljanju razvojnih ciljev po letu 2015. Ob tem državljanke in državljane Slovenije pozivam k podpori Evropski državljanski pobudi za medijski pluralizem," je dejala.

Evropska državljanska pobuda za medijski pluralizem je pobuda Evropske alternative ter Mednarodnega združenja novinarjev, ki pozivata k izvajanju vsesplošne evropske direktive za večjo raznovrstnost in manjšo odvisnost medijskega prostora v EU.

"Svobodi medijev po vsej Evropi grozi kriza. Politično vmešavanje, različni finančni in drugi lobiji spreminjajo medijsko krajino, ogrožajo novinarsko etiko in povzročajo vse večje težave neodvisnemu novinarstvu.
Evropske institucije zahtevajo odločno ukrepanje proti tem grožnjam in postavljajo visoke standarde, zato se tudi sama kot evropska poslanka in nekdanja novinarka tej pobudi pridružujem. Moj podpis je poziv k transparentnosti, neodvisnosti in raznolikosti evropskega medijskega prostora.

Pobuda za uspeh potrebuje milijon podpisov v vsaj sedmih državah članicah. Kampanja poteka tudi v Sloveniji. Vsi, ki delite zaskrbljenost glede koncentracije medijev in njenih možnih učinkov na pluralizem in svobodo izražanja, podpišite pobudo, oddajte svoj glas," je pozvala Fajonova.

Elektronski naslov za podpis pobude: Evropska državljanska pobuda.

Videposnetek izjave:
https://www.tanja-fajon.si/?option=video&video_id=120&video_audio_section_id=&archive=0&page=Videoposnetki

 

Tanja Fajon je ob Dnevu svobode medijev podpisala tudi Manifesto Evropskega združenja novinarjev z desetimi zavezami za spodbujanje svobodnih in pluralističnih medijev po Evropi (http://europe.ifj.org/en).